Wat is servetten techniek en décopatch?
Décopatch is in principe hetzelfde als servettentechniek. De lijm is wat dunner en iets beter smeerbaar dan bijvoorbeeld Modge Podge dat veel bij de servettentechniek wordt gebruikt. De servettentechniek en décopatch kunt u gebruiken op bijna elke ondergrond. U kunt er bijvoorbeeld glas, porcelein, karton, hout mee bewerken, maar u kunt er ook oude meubeltjes en spullen mee oppimpen. Door nog een keer met de lijm over het beplakte voorwerp te gaan, vormt de lijm direct een glanzende of matte vernislaag die een extra bescherminglaag geeft. Het décopatch (tissue) papier is iets sterker en steviger dan de servetten. Maar beide zijn prima en erg leuk om te gebruiken bij het bewerken van allerlei voorwerpen.
De servettentechniek kun je toepassen op zowat alle materialen; hout, karton, dakpannen, bloempotten, stof, blik, spiegels, tegels, etc.
Stap 1:
Je begint met de ondergrond, dus de plaats waar het servet moet komen, eventueel voor te bewerken, zoals licht van kleur te maken met acrylverf. Kies een kleur die bij het servet past; een donkere verf zal een lichte servet van kleur doen veranderen. Over het algemeen zal een lichte kleur verf het mooiste effect geven. Gebruiken hiervoor altijd acrylverf (waterbasis). Zord dat de verf goed droog is voordat je verder gaat. Uiteraard zijn veel basismaterialen ook gewoon te bewerken met de servettentechniek zonder ze eerst te verfen, dat is een persoonlijke keuze.
Stap 2:
Scheur of knip het patroon uit het servet of tissuepapier. Haal dan de laagjes van elkaar en gebruik alleen het bovenste laagje. Sommige servetten hebben 1 of 2 extra laagjes, sommige meer. Als je het laatste laagje wat lastig los krijgt, gebruik dan een speld/naald en steek ie voorzichtig tusen de 2 laatste laagjes.
Stap 3:
De plaats waar het servet moet komen smeer je in met speciale servettenlijm. Gebruik hiervoor een platte kwast. Plaats het plaatje voorzichtig op de voorgelijmde plek en daaroverheen komt er weer een dun laagje lijm, dit kan nog een paar keer herhaalt worden als de lijm is aangedroogd. Let op: probeer het plaatje als hij geplaatst is niet meer te verschuiven, want de natte servet zal dan scheuren. Mocht er een stukje fout gaan, of scheuren, knip dan gewoon een nieuw stukje uit, die je er weer overheen lijmt.
Stap 4:
Hoewel de servettenlijm tevens een aflaklaag is, moet het voorwerp toch vernist worden voordat het buiten geplaatst wordt, anders zal het plaatje na verloop van tijd los laten. Gebruik hiervoor de speciale outdoor vernis. Voorwerpen die alleen voor binnen gebruikt worden, hoeven uiteraard niet vernist te worden.
Algemene tips:
Je kan er voor kiezen de hele servet te gebruiken, of er een vierkant uit te knippen bijvoorbeeld (als een etiket zeg maar). De randen zie je dan wel en als ze door het lijmen wat scheef gaan zie je dat ook wel. Is ook wel erg afhankelijk van de achtergrond van de servet, als die wit is zie je dat weer minder. Een roos (Of iets anders) echt helemaal uitknippen kan natuurlijk ook en is vaak wel echt veel mooier, maar wel een heel werkje.
Tip: Knip de takjes (of kleine details) die echt heel klein zijn er gewoon af. Gebruik voor het knippen echt een heel klein scherp schaartje Zorg altijd dat je de extra laagjes van de servet niet verwijderd voor het knippen, maar die haal je er af als het geknipt is. Dat knipt namelijk veel makkelijker.